RETRO (8): Another World, které musíte znát...

Původně byla tvořena na Amize, krátce poté vyšla i verze pro MS-DOS. V nedávné době byla hra postupně portována na mnoho platforem, včetně herní konzole. Nejnověji je zdarma k dispozici ROM pro Game Boy Advance a v dubnu 2006 došlo k jejímu znovu vydání na operační systém Windows. Od soudobých her se hra lišila jak technickým, tak uměleckým pojetím.

Víte oč se jedná?
Mladý vědec Lester Chalkyn King jednoho zamračeného večera přijíždí ve svém Ferrari k laboratoři, ve které se chystá provést experiment s urychlovačem částic. Vystoupí, sjede výtahem do podzemí a pustí se do práce. Simulace experimentu dopadá dobře, tak Lester nakonec dá pokyn k provedení. Mezitím venku začne bouře a jeden blesk uhodí do budovy laboratoře a dostane se až do urychlovače. Okolnosti nakonec vyústí v to, že Lester je i s ovládacím pultem vržen do Jiného Světa. Hra začíná v okamžiku, kdy se Lester i se svým vybavením nenadále objeví v jakési šachtě zatopené vodou. Jeho boj o přežití začíná. Na své cestě se Lester záhy setká s faunou i obyvateli Jiného Světa. Poté, co jej jeden z nich těsně zachrání před zuby hrozivě vypadající šelmy, je Lester zajat a uvržen do dolu jako otrok. V kleci zavěšené u stropu najde ve svém spoluvězni spřízněnou duši a poté, co klec rozhoupe tak, že se utrhne a zabije jednoho ze strážců, chopí se zbraně a jme se se svým osudem něco udělat. Ke svobodě musí učinit ještě spoustu věcí.



Kde je ,,menu" nebo ,,zdraví"?
Ve hře nejsou žádné rušivé prvky, žádný ukazatel zdraví, skóre ani žádnou konfiguraci nebo menu. Anonther World má pouze jednu obtížnost a to poměrně vysokou. Je vysoce nepravděpodobné, že by ji mohl někdo dohrát bez ztráty života od začátku až do konce. Proto je rozdělena do několika (celkem 13) levelů. Když v některém z Lester (jedním z mnoha způsobů) zemře nebo nastanou okolnosti, které nedovolí level dohrát, nabídne hra pokračování od začátku levelu, do kterého se hráč naposledy dostal. Jednotlivé levely jsou přístupné přes čtyřpísmenný kód. Ten lze zadat po opuštění a opětovném spuštění hry a tím se do daného místa opět přenést. Počet Lestrových „životů“ není omezen.


Hra Anonther World bývá označována za „cinematickou“. Hned ze začátku hráče ohromí na svou dobu poměrně rozsáhlé intro, které je opět kompletně polygonové, a není to zdaleka jediná cinematická sekvence ve hře. Tu mají kromě outra i úvodní nebo závěrečné části některých levelů, rozličné „smrti“, kterými může postava profesora Lestera zemřít (a kterých je poměrně dost), a podstatné ale i ne tak zásadní momenty ve hře, jako např. když Lester poprvé spatří Jiný Svět v celé své kráse skrz mříže věže věznice.


V době jejího vydání, na přelomu 80. a 90. let nebyl žánr adventur ničím novým – existovalo mnoho her, ve kterých by hráč ovládal postavičku procházející jednotlivými lokacemi. V porovnání s (anatomicky a disproporčně vcelku korektní) plynule ovladatelnou a vcelku reálně vypadající postavou profesora Lestera ale působily jejich bitmapoví hrdinové strnule, jako karikatury nebo hříčky, bez možnosti identifikace s hlavním hrdinou, která je právě v Another Worldu tak velká a do té doby nevídaná.

Můžete koupit hru na Steamu (remake).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Watch_Dogs: Jak se stát hackerem

Jedno vanilkové, prosím. Aneb pohled do historie World of WarCraft.

Recenze konzole Xbox One S

Jak jsem dostal přístup do bety WoW: Warlords of Draenor...

Deník hráče World of Warcraft (1)