RETRO (12): Polozapomenutelná starší hra Alien Breed 3D

Alien Breed 3D je herního žánru střílečky vydaná v roce 1995 vývojářem Team17 Software. Alien Breed 3D byla vynikající. Hrubá grafika mi nevadila. Dost se mi líbily zatopené prostory. Dokonce kámoš Jarda, který v té době nedal dopustit na DOOM, přiznal, že Alien Breed 3D má mnohem lepší atmosféru. Jak již každý dobře ví, Alien Breed 3D je střílečka z vlastního pohledu zasazena do stylového prostředí. Než dospějete ke zdárnému konci, musíte vyčistit šestnáct úrovní, které jsou zaneřáděni "unknown aliens". Všechny mise jsou tak realistické a geniální, že dokonale vytváří tu pravou atmosféru, při které tuhne krev v žilách. Všechny ty podvodní mise zatopené kanály, průsmyky, soutěsky, ohnivé pece a další slovy nepopsatelné času planety jsou navrženy do nejmenších detailů. Každá mise je jiného ražení. Některé úrovně jsou plné akce (The Countryard), jiné zase lehčích kulisáren (The Mines). V každém úrovni je vašim úkolem, nalézt potřebné klíče, které vám otevřou speciální dveře umožňující vstup do dalších částí obrovského komplexu pater. Nakonec otevřete poslední dveře a odblokujete tlačítka potřebná k otevření exitu. K tomu vám dopomůže několik barevně rozdílných klíčů.

Každopádně hlavní část hry tvoří akce. Akce v Alien Breed3D je naprosto originální a plná grád. Na rozdíl od stupidních přestřelek typu Gloom, je Alien Breed 3D něco extra. Například se dostanete do levelu, skládajícího se z několika pater nad sebou, ve kterých je možné se volně pohybovat. Můžete tedy ze shora sestřelovat slizké vetřelce, ostřelovat granáty do temných chod, nižších sálů a místností. Nebo se musíte dostat přes prohlubeň na druhou stranu a jedená cesta vede přes zamořené území, které je plné bastardních zrůd. V této situaci si vezmete granátomet a pošlete pár průzkumných střel do zaneřáděného území. Pak si granátomet schováte zpět do ruksaku a vytáhnete dvouhlavňovou brokovnici, se kterou rozstřílíte zbylé vetřelce na "cucky". No prostě, každý kdo hrál Hired Guns ví o čem je řeč.



Další část bych chtěl věnovat zbraním. Jsou vskutku pěkné a dovytváří ten správný pocit, který potká každého hráče Alien Breed 3D. Během plnění misí narazíte na osm odlišných zbraní. První zbraň jenž vlastníte u sebe je Pulse Rifle. V prvních levelech je docela spolehlivá, ale v pozdější úrovních je absolutně nedostačující. Po čase naleznete Shotgun (má nejoblíbenější). Ten je velmi účinný při střelbě zblízka. Pak se vám do ruky dostane Plasma Gun. Je sice účinný ale velmi pomalý.
Doporučuji ho při hromadné akci. Další dvě zbraně jsou Grenade Launcher a Rocket Launcher. T jsou nejsilnější a jejich kombinací dosáhnete vysokých účinků. Používám je při střelbě do temných chodeb a sálů. O dalších se raději nebudu zmiňovat, jelikož vám nechci kazit ten dobrý pocit při nalezení nové zbraně. Efektivně působí i odchod vetřelce do věčných lovišť. Nejraději používám brokovnici. Vždy zamířím na nebezpečný objekt a vystřelím. Náhle zaslechnu smrtelný výkřik nepřítelova hlava se oddělí od těla a padne jako pytel brambor opodál. No len si to zkuste představit, když vletíte do místnosti plné vetřelců, váš ukazováček křečovitě tiskne klávesu Alt a zvuk brokovnice se mísí s křikem a zvukem, který zaslechnete při dopadu hlavy na podlahu. Panečku to je rozkoš. To jsou ty pravé orgie, po kterých prohnul každý pařan. Navíc se Alien Breed 3D neskládá jen z čisté akce. V některých úrovních musíte strategicky přemýšlet a taktizovat. Nejednou budete muset použít běh nebo krčení. Tohle všechno si musíte prostě vyzkoušet na vlastní kůži (pak si o tom popovídáme). Dalším plusem celé hry jsou schody. Budete vybíhat schody, sbíhat schody, běhat po točených schodištích atd. Narozdíl od plochého Glooma je to opravdu změna k lepšímu. Hlavním důvodem proč Alien Breed 3D tak super je potenciální hratelnost. Nyní, když už jsem všech šestnáct misí prošel, se stále vracím do již prozkoumaných úrovní a stále bloudím. Když ukončíte misi, vypíše se vám kód, ve kterém jsou zafixovány zbraně, stav nábojů a vaše životní síla.

Zpracování
Alien Breed 3D je skutečný zázrak. Každá ze šestnácti úrovní má zcela jiný ráz. Navíc Alien Breed 3D nabízí vše na co jsme čekali: simulaci chůze, krev, nehybná těla, zbraň před sebou, inteligentní vetřelce, konfigurovatelnou klávesnici, síťovou podporu, kooperativ, explodující sudy, napínavou akci, strach a depresi z neznáma a mnoho jiných důvodů, kvůli kterým byste si měli hru pořídit. Grafika je sice zpočátku velmi hrubá, ale po prvních levelech si ji zamilujete. Na běžných AGA Amigách je scrolling trochu škubavý, ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že aby byl pohyb plynulý, stačí Fast RAM nebo v lepším případě turbokarta. Jestliže se vám bude chůze zdát pomalá, stačí si navolit detaily k lepšímu. S hudbou a zvuky je to trochu slabší, ale atmosféru dokreslují na jedničku (prostorový zvuk, zvuk při chůzi po vodě, zvuk výtahů a dveří). 3D systém zde použitý je vypracován, až k samé hranici možností Amigy 1200. A to vše naleznete na pěti disketách. Navíc CD32 verze bude o pár levelů delší a zvuková stránka bude variabilnější. Málem bych zapomněl na ovládání, které je buďto klávesnicové, joystickové nebo joypadové. Já osobně preferuji klávesnici. Chyby jsem žádné nenašel a pokud jsou, tak jsem si jich nevšiml, protože nejsou tak markantní.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Watch_Dogs: Jak se stát hackerem

Jedno vanilkové, prosím. Aneb pohled do historie World of WarCraft.

Jak jsem dostal přístup do bety WoW: Warlords of Draenor...

Recenze konzole Xbox One S

Deník hráče World of Warcraft (1)