Co přinesl rok 2011 v počítačovém a mobilním světě...

Už je to tady. Rok 2011 byl někdy veselý a také smutný. V roce 2011 bylo prioritním tématem Finanční krize, nicméně přinesl i nové produkty včetně některých propadáků.

Microsoft a Nokia se oženili...

Po odchodu finského nařízení Nokii a se nastoupil bývalí Microsoftu se stal Elop. Eldar Murtazin tvrdí, že Microsoft koupí společnost Nokia. Dokonce během února se dohodl Microsoft a Nokia na společném partnerství, které bude spočívat ve vlastním ekosystému Nokie s Windows Phone 7 čímž je podpořeno Elopovo tvrzení s tím, že Symbian je již mrtvý systém. Kritici tvrdí, že Elop je trojský kůň který chce zlikvidovat celou Nokii přičemž naopak Elop tvrdí, že se právě snaží celou společnost pozvednout a zachránit.




Šéf Googlu Eric Schmidt končí, vystřídá se Larry Page

Spekulace tkvěla v tom jestli Eric Schmidt nastoupí do vedoucí funkce Applu na které “suploval během zdravotní dovolené Steveho Jobse. Nakonec to tak není a vše je uplně jinak. Eric Schmidt zůstává nadále v Googlu, ale bude mít na starosti obchodní smlouvy, dohody a podobné nabídky. Za deset let ve vedení firmy Ericem se stal Google velmi silnou a prosperující značkou a nyní povede firmu druhý ze zakladatelů, tedy Larry Page.

Steve Jobs představil iPad 2

To co předpověděl Steve Jobs, že v roce 2011 bude velký počet kopii iPadu, tak se také stalo skutečností. Letos se stal nejprodávanější tablet všech dob právě iPad 2. iPad 2 přinesl jenom dvou jádrový procesor A5, fotoaparát a dvě varianty barev - bílou a černou. iPad 2 se prodával ve variantách s diskem 16, 32 a 64GB.

Dvou jádrové procesory pro smartphone už jsou tady...

Jako první dostal dvoujádrový procesor LG Optimus 2X a následovali ho Samsung se svým Galaxy S2, HTC a nakonec také samotný Apple s iPhone 4S. Ovšem prozatím si většina uživatelů stěžuje na slabou výdrž baterie na úkor ne zas až tak potřebného výkonu.


Nokia dala poslední šanci MeeGo

MeeGo byl napoesly nasazen u Nokie modelu N9 přičemž se většina kritiků shoduje na tom, že N9 bude vlajkovou lodí Nokie.Někteří se přiznali, že jsou také zklamání že není ve volném prodeji Nokia N950, která je určena pro vývojaře. MeeGo je tedy naposledy k vidění na Nokii N9 a u dalších modelů tohoto výrobce budete moci vidět už pouze operační systém Windows Phone od Microsoftu.

HP TouchPad byl propadák

Společnost Hewlett-Packard představovala kdysi nový produkt pro smartphone a tablety s operačním systémem WebOS, ovšem prodeje těchto zařízení nebyli nikterak velké. Napřiklad společnost BestBuy chtěla vrátit veškeré naskladněné tablety HP TouchPad, neboť nebyli schopni jej prodat zákazníkům kteří šahali po ověřených variantách jako je iPad 2 od Applu. Po dohodě HP řetězec Best Buy snížil cenu na $99 USD za kus, což zákazníci uvítali a projevili o tento tablet velký zájem.


Microsoft představil Windows 8 na všech mobilních zařízeních

Steve Ballmer slíbil, že Windows 8 budou revoluční. Při prezentaci Windows 8 byl ukázán tento systém na různých prototypech zařízení, ať na počítačích, ultraboocích či tabletech čímž Microsoft ukázal že Windows 8 si poradí se vším. Největší obavy měli uživatelé z oemezní uživatelského rozhraní Windows 8 pouze na Metro UI, což Microsoft při své prezentaci ihned dementoval s tím, že kdokoli a kdykoli se bude moct uživatel přepnout do klasického rozhraní podobného tomu z Windows 7. Je však velmi pravděpodobné že většina PC uživatelů bude používat klasické Aero rozhraní, kdežto na tabletech bude masivně rozšířeno využívání onoho nového Metro UI.

U Windows 8 se očekávalo, že budou přibližně stejně výkonné. Ti, kteří si zakoupili notebook s Windows 7 by neměli mít problém přejít na Windows 8, slibuje Microsoft. Společnost se ponaučila a snaží se, aby to nedopadlo jako s Windows Vista, které byly propadákem.

Češi čekali frontu na HTC za poloviční cenu

Každý půlrok se tradičně čeká celý den na koupi telefonů od HTC za poloviční cenu. Ale dočkalo se pouze 100 zákazníků. Bláznivá pravidla také požadovala nošení 3D brýlí nebo hip-hop oblečení. Co nám přinese příští rok? Určitě se HTC bude držet tradice a vymyslí zase něco senzačního.

Google chce převzít Motorolu

V dnešní době je mnoho problémů a mezi ty hlavní problémy patří patentní spory, kterých je mnohem více než jich bylo před 5 lety. Největšími rivali jsou Apple a Samsung, kteří se napadají za design, ikony, vzhled apod. Google si dlouho brousil zuby a nakonec koupil Motorolu, která měla dostatek patentů, aby byla situace zase uklidněna. Google později slíbil, že se smartphony a tablety Motoroly stanou ekosystémem čistého Androidu s delší podporou! To znamená, jestli to bude pravda, že uživatelé budou mít velkou výhodu a nebude potřeba předělávat ROM.

Apple představil iPhone 4S

Lidé se těšili na iPhone 5 hlavně kvůli velkému displeji. Realita byla ale taková, že přišlo zařízení podobné iPhonu 4. Navíc přineslo dvoujádrový procesor a vyšší rozlišení fotoaparátu (8Mpx). Bohužel je většina uživatelů zklamána. Navíc byla představena asistentka Siri, s kterou můžete komunikovat, vyhledávat, poznamenávat do kalendáře apod...

Zemřel Steve Jobs...

Byl to génius a vizionář. Zemřel krátce po představení iPhone 4S. Možná jste se divili, že na přednáškách Apple byli někteří zaměstnanci smutní, že se něco děje. Dokonce byla zachycena fotografie na sedadlo, které bylo rezervováno pro Steva Jobse. Škoda, že musel letos zemřít. Někteří to mohli čekat, po rakovině byl dost pohublý.

Jeho poslední přednáškou, na kterou bychom neměli zapomenout, byla přednáška Apple na Worldwide Developers Conference 2011 (WWDC 2011). O průběhu přednášky se moc nemluvilo, ví se jen, že mu nebylo moc dobře. Později v srpnu musel rezignovat na post šéfa společnosti Apple Inc. Po úmrtí Steva Jobse celý svět plakal a byl plný emocí, co všechno dokázal vybudovat jediný člověk. Steve Jobs řekl: “Dokázal jsem změnit budoucnost. Hlavně po mé rezignaci bylo skvělé věnovat se rodině a přátelům.” S lítostí dodávám ještě jednou slova: Upřímnou soustrast!


Google a Samsung představili Samsung Galaxy Nexus s první verzí Androidu 4.0

Po úmrtí Steva Jobse se mluvilo o jiném tématu. Byl to Samsung Galaxy Nexus, v kterém bylo, jako v prvním telfonu, novější verze operačního systému Android - verze 4.0. Přinesla spoustu novinek, ale zase mnoho lidí je zklamáno zastaralejší grafikou. Na druhou stranu byli potěšení dvoujádrovým procesorem a velkým, 4,2 palcovým displejem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Watch_Dogs: Jak se stát hackerem

Jedno vanilkové, prosím. Aneb pohled do historie World of WarCraft.

Recenze konzole Xbox One S

Deník hráče World of Warcraft (1)

Jak jsem dostal přístup do bety WoW: Warlords of Draenor...