Vzpomínáte někdo na INDOŠ?

Projekt internet do škol se ukázal jako dost velká hloupost. Dávno se zjistilo, že počítače byly předražené a internet v nich dost pomalý. Většinou se jedná o počítače s procesory Intel Celeron 1Ghz s operačním systémem Windows 2000 Professional, a musím nutně podotknout, že horší systém tam dát skoro nemohli. Pokud nemám na mysli Windows 3.11. či Linux - nic proti Linuxu, ale do školy se podle mého názoru nehodí, protože především v Česku je minimum uživatelů Linuxu a není důvod, proč by se učitel informatiky měl angažovat s tím, aby žáky učil Linux, když s ním stejně ani doma pracovat nebudou a pravdě podobně to pro ně ani nebude mít žádný přínos.Softwarová výbava počítačů je velmi slabá. Jsou tam dostupné všechny příslušenství k Windows, a zbytek programů je pochopitelně také od Microsoftu, to jsou Office 2000, které naštěstí obsahují všechny součásti (Word, Excel, Outlook, PowerPoint a FrontPage).

Jinak se tam najde minimum jiných programů, které ale ani nejsou příliš kvalitní. Počet počítačů závisí na tom, kolik má ta která škola žáků.Jen větší školy mají i server, což je z těch počítačů počítač nejvýkonnější, na který ale může jen správce sítě (učitel informatiky).Vzhledem k té konfiguraci je vidět, že cena 60 000 za jeden počítač (byla vybrána firma Autocont, která nabízela jeden počítač za 60 tisíc, ostatní firmy nabízely jeden počítač 30 tisíc) je příliš přemrštěná. Za takovou cenu se v té době dal pořídit mnohem multimediálnější počítač. U počítačů Autocont Indoš se o multimediálnosti dodaných počítačích nedá skoro mluvit.

Hardwarová výbava je také dost podprůměrná. Docela fatální chybou, která byla možná vytvořena účelně, je absence různých mechanik na žákovských počítačích. Prostě na těch počítačích není ani CD mechanika, ale dokonce ani disketová mechanika, a tohle se fakt moc často nevidí. Žáci můžou být rádi, že na těch počítačích je alespoň standardní grafická karta, která podporuje rozlišení 1024x768 až při 32 bitových barvách a monitor sedmnácti palcový digitální. Zvuková karta je v těch počítačích nějaká základní, ale pro potřeby školy bohatě stačí, a ke každému počítači jsou přiložena sluchátka. Pouze na serveru je disketová a CD mechanika, ale k serveru má přístup pouze správce, takže smůla.



To, že je na počítačích použit operační systém Windows 2000 znamená, že na těch počítačích nejde nic zkazit (jde, ale většinou to dá práci), takže učitelé se nemusí bát pustit na ty 2000 i totální počítačový antitalenty, kteří viděli počítač poprvé. Zabezpečení je tak silné, že na internetu nelze stahovat. Prohlížeč je Internet Explorer 6, ve kterém je nastaveno, aby nefungovalo pravé tlačítko myši, takže nelze ani jednoduše uložit obrázek na disk (na žákovských stanicích má každý uživatel přiděleno pouze 15MB, což je hodně chudý prostor). Navíc nabourat se do jiného počítače (především do těch zajímavějších - ne žákovských je téměř nemožné).

Internet na těch počítačích jede slušně jen zřídkakdy. Pro všechny počítače v jedné škole je internetová linka sice 100Mb/s, což je slušné, jenže když se připojení dělí na všechny počítače, tak tím je ta rychlost dost omezená, že je ta rychlost jen o něco málo větší, než připojení dial-upem 56kbps, což je fakt dost rozdílní. Navíc provider je tak nespolehlivý, že občas prostě někdy jsou offlinové dny (výpadky jsou klidně i denní, a dokonce jednou byl výpadek skoro týden) a nemá to žádné opodstatněni.

Jedinou výhodou systému Windows 2000 je větší stabilita oproti starším systémům, ale jejich stabilitu dávno překonaly nejnovější Windows XP. Přesto, že ty procesory těch počítačů jedou na 1Ghz, občas se stane, že se to na nějakou dobu sekne, a to stačí mít puštěný jen dva Wordy a Outlook, a to je pak docela peklo. Nejhorší je, že občas se dokonce systém bez dovolení uživatele sám restartuje a to v nejméně vhodnou dobu (například - v průběhu hodiny administrativy).To je způsobené špatným nastavením.

Každý uživatel počítače má k dispozici i vlastní e-mail, na který je možno jít přes Outlook nebo přes webové rozhraní (www.indos.cz/exchange), ve formátu jmeno.prijmeni@jmenoskoly.mesto.indos.cz , což je adresa tak odporná, že ten, kdo chce e-mail využívat efektivně ji , si raději zřídí třeba na seznamu e-mail ve formátu vasejmenoaprijmeni@gmail.com, protože používat tak dlouhý školní e-mail je dost špatný. E-mailová adresa má být co nejkratší a nemá obsahovat za zavináčem moc věcí, které akorát pomáhají tomu, aby si to někdo nezapamatoval nebo dokonce poslal e-mail na špatnou adresu. Toto je typický příklad, jaký formát e-mailové adresy není vůbec vhodný ani efektivní. Často se tak může stát, že mail nedojde kvůli těžko zapamatovatelné adrese se spoustou balastu okolo.To jste fakt nezapamatovali.

Počítačoví hráči, tak i weboví programátoři. Ke hraní jsou k dispozici na těch počítačích jen hry integrované ve Windows (karty, miny nebo pinball), a nové hry může stáhnout do počítačů pouze správce, který ale stáhne raději nějaké freewarovky nebo dema, aby v těch počítačích nebyl warez a navíc to omezení, že nejsou na žákovských stanicích CD mechaniky znamená, že ani když by si přinesli vlastní hru na CD, tak si jí nemůžou zahrát, pokud ta hra vyžaduje vložené CD v mechanice.

Weboví programátoři jsou na tom 50:50. Windows obsahují Poznámkový blok, který bohatě stačí zdatným programátorům (mezi ty, kterým stačí poznámkový blok patří i já, ale kvůli úspoře času používal jsem si FrontPage) a díky balíku Office 2000 je na těch počítačích i FrontPage. No a na grafiku se musí webmasteři a writeři spokojit se standardním Windowsovým Malováním (Paintbrush). Problémy ale nastanou při publikování na server - jednoduše FTP programy na těchto počítačích nefungují a dostupný je akorát Windows Commander, ve kterém by to šlo taky, kdyby to nebylo kvůli těm omezením zakázáno. Takže nezbývá nic jiného, než případně vytvořené html soubory si poslat poštou na domácí mail a uploadnout to z domova na internet. Možnost je použít pro nahrání souborů webové rozhraní, ale to je v případě obsáhlého webu dost těžkopádné a ne všechny hostingy to umožňují.

Nyní přichází na řadu stručné shrnutí. Počítače INDOŠ (INternet DO Škol ) jsou celkem průměrné počítače s chudým vybavením obsahujícím programy především od Microsoftu, které jsou velmi zabezpečeny proti změně nastavení a tak na těch počítačích se bohužel nedá nic zkazit. Internetové vybavení je docela průměrné a celý projekt indoš byla zbytečně drahá investice na to, že všechno nefunguje úplně vždy tak, jak by mělo.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Watch_Dogs: Jak se stát hackerem

Jedno vanilkové, prosím. Aneb pohled do historie World of WarCraft.

Recenze konzole Xbox One S

Deník hráče World of Warcraft (1)

Jak jsem dostal přístup do bety WoW: Warlords of Draenor...