Nadějný systém MeeGo

Už je to skoro rok a půl a stále čekám na nějaký pořádný smartphone s MeeGo. Bohužel, podle Elopa je poslední vlajkovou lodí s MeeGo Nokia N9. Další Nokia se s tímto systémem nechystá.

Maemo + Moblin = MeeGo
Nokia a Intel se sloučili a oznámili MeeGo. Nokia bohužel delší dobu přesouvá termín vydání nové Nokie s MeeGo. Naneštěstí finský manažer moc situaci s MeeGo nezvládl a raději se drží Symbianu. Lidi se Symbianem to už dávno přestalo bavit. Kvůli problémům s dolaďováním systému, zastaralostí a špatnou podporou pro dotyky. Myslím si, že lidem je jedno jestli Symbian skončí a přejdou rovnou k MeeGo. Pokud už měli vyřešenou portaci Qt, tak by nebyl zas takový problém portovat Symbian aplikace pro MeeGo. Kódy mají pravděpodobně mnoho společného.


Je vidět, že finský manažer je opravdu člověk, který není schopen kvalitní práce. Později dokonce podal rezignaci. Bylo po všem. Najednou člověk z Microsoftu nastoupil do společnosti Nokia. Už od začátku jsem tušil, že bude spojení s Windows Phone 7. Po půl roce se ukázalo, že mám pravdu. Nedá se hold nic dělat. Elop v roce 2011 přiznal, že jedna Nokia s MeeGo bude. Proto byl zmíněný prototyp N950 zřejmě vlajkový smartphone. Bohužel se všechno změnilo. Nokia N950 je určeno pro vývojáře, ale až bude vývoj hotový, musí ho vrátit zpět. Takže se bude těžko prodávat Nokia N950, což je velká škoda.

Aspoň Nokia N9 je posledním systémem s MeeGo. Novináři, komunita i nadšenci poznamenaly dobré ohlasy. Proboha, nedivte se! Kdyby to udělali dříve, tak si určitě hodně zájemců koupí MeeGo. Aspoň bude výhoda, že bude víc aplikací, zřejmě open-source. Bohužel i kdyby se Nokia N9 dobře prodala, tak další řada nebude. Je to velká škoda. Je mi jasné, že Elop je trojský kůň.

MeeGo se daří zatím lépe u netbooků. Zatím se Intel nejvíce trápí ohledně tabletů a smartphonů. Proto se celou dobu snaží dohodnout s výrobci, aby se začly vyrábět chytré telefony s MeeGo. Bohužel zájem nebyl moc veliký, nadějná je pouze společnost LG, která minulý rok představila prototyp smartphonu s MeeGo. Delší dobu se mlčelo a nakonec LG oznámilo, že žádný smartphone nechystá. To nevypadá dobře.




Po půl roce Intel zase vnucoval MeeGo výrobcům smartphonů. LG kroutili hlavou. Pokusí se je vyrobit, ale moc šancí tomu nedávají. Kromě LG se o MeeGo zajímá také Čínská firma ZTE.


MeeGo není stejný jako Android
Android je postavený na linuxovém jádře, ale na Androidu nefungují GNU aplikace. Příklad: GNU/Linux znamená, že GNU aplikace běžící na Linuxovém jádře. Android je udělaný trochu jinak a uzavřeněji- běží tu  Java aplikace na Linuxovém jádře. Právě v tom komunita z Maema, OpenMoko a dalších považuje Android za uzavřený. Po delší době jsem si uvědomil, proč je takový. Bohužel je postavený na Javě, omezuje ROOT, neumožňuje repozitáře a není síla v komunitě, která by aplikace lehce portovala. V Androidu také najdeme několik aplikací, ale najde je jen málokdo. Komunita Androidu není spokojena s omezujícím Android Marketem, podle kterého emulátory porušují DCMA. Pokaždé jsou velké společnosti nuceni emulátory smazat. A to je problém.

Komunita hojně používá Python, C/C++, Qt, GTK a další. Bohužel pro Android je občas problém s jejich portací. Dá se udělat všechno, chce to ale bohaté zkušenosti a čas. Nejen vývoji aplikací patří kritika, ale třeba nutnost zavázat se k účtu Google (kdo používá Yahoo!, Seznam atd mají smůlu). ROOT je poněkud nutné použít při vývoji, taktování CPU apod.

Android má své výhody a nevýhody. Vidím výhodu v lehké otevřenosti systému (ale není to úplně 100%). Kdo chce mít firmu a prodávat smartphone s Androidem, tak potřebuje, logicky, Android Market. Musíme jednat s Googlem a platit licenci OEM. Android je bohužel postavený na Javě. Není legální přístup na ROOT, ačkoliv se to dá lehce hacknout (a s tím ztratit záruku). Proto komunity mají radši v ruce MeeGo, který je daleko otevřenější. Několik vývojářů měli v ruce Nokia N950 a zjistil otevřenost MeeGo. Proto měla komunita strach, že ho Nokia lehce upraví a omezí. Faktem prozatím zůstává, že je i nadále otevřený a můžeme používat ROOT bez hacku, nativní Qt a tak lépe portovat aplikace.

MeeGo je menšinový smartphone. Možná ale jednou bude jako Android či iOS. Kdo ví, jak ho přijmou výrobci mobilů. Komunita by musela vytvořit neziskovou firmu a smartphone by zůstal otevřený. Koupit neziskovou firmu přijde velmi draho. Něco podobného dodnes drží firma OpenMoko, která se snaží být otevřená. Doufám, že LG vezme MeeGo za ručičku a dovede ho až na výslunní.

Jedinou věc, která drží MeeGo je Intel a The Linux Foundation. Bohužel, Nokia tento systém opustila. Možná se jednoho dne vrátí, ale uvidíme, co řekne Elop.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Watch_Dogs: Jak se stát hackerem

Jedno vanilkové, prosím. Aneb pohled do historie World of WarCraft.

Recenze konzole Xbox One S

Deník hráče World of Warcraft (1)

Jak jsem dostal přístup do bety WoW: Warlords of Draenor...