RETRO (4): Wolfenstein 3D

Wolfenstein 3D je počítačová hra z dílny firmy id Software, vydaná v roce 1992 firmou Apogee. Jedná se o jednu z prvních známějších 3D akčních her z "vlastního pohledu", která se dostala do povědomí hráčů.

Příběh hry je situován do roku 1943. Hráč se dostane do role spojeneckého špiona Williama "B.J." Blazkowicze a je vyslán na důležitou misi do nacistické pevnosti Castle Hollehammer. Má za úkol odhalit tajný program Třetí říše s krycím názvem Operation Eisenfaust (Operace Železná pěst). Mělo by se jednat o snahu nacistů vytvořit dokonalou armádu. Doneslo se, že v pevnosti působí ďábelský Dr. Schabbs, vyvíjející technologii pro sestavení nelítostné armády složené ze zabitých vojáků. Blazkowicz je během akce zajat a uvězněn. B.J. v průběhu první epizody odstraní vězeňského dozorce Hanse Grosseho a z děsivého vězení uteče. V Epizodě druhé se dozví, že operace Eisenfaust opravdu existuje. Na jejím konci eliminuje ďábelského Dr. Schabbse a tak i hrozbu v podobě geneticky modifikovaných vojáků. Ve třetí epizodě se B.J. dostává na metu nejvyšší - musí zabít samotného vůdce.


Ve hře má B.J. k dispozici celkem čtyři zbraně, z nichž dvě získá až v průběhu hry. Do všech zbraní se používá stejný typ munice.
bajonet - základní zbraň, která nepotřebuje munici.
pistole - jediná zbraň, kterou na začátku máte. Mají ji také všichni vojáci wehrmachtu a důstojníci.
samopal - nejužitečnější zbraň. Nosí ji vojáci SS
rotační kulomet Gatling - zbraň skrývající se pouze v tajných místnostech a v poslední epizodě. Zdaleka nejsilnější, ale také ubírá nejvíc munice.

Epizody a Bossové
Každá z epizod obsahuje 10 úrovní a na konci každé z nich na hráče čeká boss, tj. několikrát silnější a odolnější nepřítel, jehož eliminace je nutná k dokončení epizody. Původní hra měla epizody 3 - Escape from Wolfenstein (útěk z Wolfensteinu) s finálním bossem Hanse Grossem, Operation Eisenfaust (Operace Eisenfaust) s doktore Schabbsem na konci a Die, Fuehrer, Die! (Zemři, vůdce, zemři!) s trojí podobou Hitlera na konci - několika duchů, vůdce ve futuristickém brnění a nakonec Hitlera v jeho oblíbeném obleku.



Pouze první epizoda byla shareware, tzn. volně šířitelná. Zbylé dvě si musel hráč dokoupit. Časem přibyly 3 další epizody, The Nocturnal Missions, opět ve formě dokoupitelného softwaru - Dark Secret (Temné tajemství) s konečným nepřítelem Ottem Giftmatcherem, Trail of the Madman (Stezka šílence) s ošklivou matronou Gretel Grosse, sestrou Hanse Grosseho jako závěrečnou překážkou a nakonec šestá epizoda, The Confrontation (Konfrontace), v jejímž závěru se hráč setká s Generálem Fettgesichtem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Watch_Dogs: Jak se stát hackerem

Jedno vanilkové, prosím. Aneb pohled do historie World of WarCraft.

Jak jsem dostal přístup do bety WoW: Warlords of Draenor...

Deník hráče World of Warcraft (1)

Recenze konzole Xbox One S