RETRO (5): Červi útočí...

Worms, čily červi, jsou prostě super. Můžete se mnou nesouhlasit, můžete mi oponovat, můžete mě mlátit fotonovým kladivem do palice nebo mi pouštět furt dokola Beverly Hills (doufám, že to druhý nikoho nenapadne), ale to je tak všechno, co proti nesporným kvalitám tohoto dílka od osvědčených firem Team 17 a Ocean můžete dělat. Vyhoďte všechny Scorched Tanky, Tanxy, Spudy a podobný voloviny a koukejte si splašit Červy, poněvadž máte tu nejlepší příležitost, jak to vašim "kamarádům" pořádně natřít a namlátit jim "držky", aniž byste se museli uchýlit k té účinnější, ale poněkud nepříjemnější metodě pěstního souboje (i když na ten taky dojde).

Bojová vřava vrcholí. Z teamu tý krvelačný zrůdy, topící se teď v ratolišti svého potu a krve na podlaze vedle mě, zbyl už jenom jeden pochroumanej bojovník. Ohlédnu se za sebe a spokojeně zjišťuji přítomnost dvou spřízněných hrdinů pozorujících zkušeným zrakem celé dění. Jen ta voda mi dělá starosti. Přesto nasazuju vítězný úsměv číslo 4 a s klidem v srdci vytahuju svoji rychlopalnou brokovnici. Beng! A znova. Prásk! Protivník se srdceryvným výkřikem a s několika čúrky krve prudícími z jeho článkovitého těla svalil na krátery posetou zem. Co se děje? Von vstává! Přežil to! Nééé! Do podvědomí se jako blesk zasekla děsivá myšlenka - von má ještě air strike! Zrůda na zemi se s hurónským smíchem probrala z komatu a sápe se po myši. Naučeným klikáním nastavuje předmět mé zkázy a zaměřuje cíl. Ta voda, já blbec, já zapomněl na tu vodu, blesklo mi v posledních vteřinách existence mé a mých spolubojovníků hlavou a pak, pak se obloha otevřela ...


No to je všechno moc hezký, ale řekne mi někdo, vo co tady jde?
No to je fakt. Takže příběh podbarvující celé vaše destrukční je velmi propracován a promakán do nejmenších detailů. Ehm, zkrátka, jednoho dne se červi nakrkli jeden na druhýho a začali se mlátit. Tečka. Převezměte tedy kontrolu nad jednou ze znepřátelených skupin a s pomocí nejmodernější bojové techniky vyflákejte ty další ze svého území. K tomu vám dopomáhej AMIGA, klávesnice a myš (pokud máte CD32 tak joypad). Nebudem si nalhávat, že boj civilizovaných červů je téměř, ale ne úplně ne neneoriginální. Je! (přeloženo do češtiny - Hra Worms má vskutku originální nápad.)



Originalita sem, originalita tam, systém hry hned popiš nám!
Ehm, jak bych to měl popsat? Smíchejte Scorched Tanks a Lemmingy, okořeňte to několika špetkami brutality, přidejte dokonalé zpracování a řádně to prohánějte spolu se skvělou zábavou. Podávejte chlazené a pokud možno ve společnosti více lidí. Úspěch zaručen. Poněvadž to určitě Ještě někdo nepochopil, podrobný popis následuje. Hráč A si zvolí svůj team, pojmenuje si ho a jeho 4 členy, načež to samé učiní hráč B, popřípadě hráč C a D, nebo případně team počítačový, přítelkyní Amigou řízený. Poté jsou dvě grupy ke všemu odhodlaných červů vrženi do útrob vygenerované krajiny a show může začít. Na tahu je hráč A, který se za stanovený limit musí pokusit oddělat někoho z členů teamu B, načež hraje hráč B, jenž má za úkol zrušit někoho z teamu A a tak pořád dokola, až je team A nebo B totálně v p..pytli a no more.




Všechno šlape hladce, paralaxní scrolling je naprosto plynulý, nic netrhá a nezpomaluje - prostě paráda (mimochodem, ke kompilaci byl použit jako u Glooma Blitz Basic II). Graficky se jedná sice o lepší průměr (všechny levely se generují náhodně), ale animace těch několikapixelovejch slizounů je jedním slovem fantastická. Každá "kravina", co ty "blbci" dělaj je rozfázována do nejmenších detailů. Při střílení z brokovnice odletují prázdný nábojnice, při teleportování hrdina vytáhne star-trekovský komunikátor a zahlásí svojí pozici, odpálení granátu je následováno jeho nakopnutím a hlavičkou, etc... Ve výčtu různejch volovinek bych mohl pokračovat ještě dlouho, ale radši toho nechám a budu se věnovat ozvučení.

Samply, zvuky, zabijeme červíčky!
Tak za prví, v disketový verzi nenarazíte na žádnou hudbu. Je to stejnej případ jako Alien Breed 3D, ale za to CD verze má mimo parádních animací i skvělou muziku (zvlášť úvodní Wormsing stojí za to). V čem červi ale excelují, jsou zvuky. Pokud pomineme velmi kvalitní rachoty boje, zbude nám ještě spousta bombáckejch keců, poznámek a nadávek, kterými se slizouni navzájem častují nebo vás popřípadě na něco upozorňují. Tak třeba když to nahustíte do nějakýho hnusáka s výkřikem "Revenge!" on reaguje "Just you wait!" a při nejbližší příležitosti vám s debilním smíchem hodí pod nohy dynamit. Po explozi a vytažení palice ze země propadne váš hrdina depresi (Leave me alone) a s klasickým "Bye-Bye" se odpráskne. Zvuky jsou prostě suprový a těžko byste na Amize hledali něco lepšího (mimo Hired Guns). Ale stejně jako u Hired Guns je třeba za lepší ozvučení zaplatit alespoň dvěma megama Chip RAM. Takže, abych to nějak duchaplně uzavřel (ještě trochu rozeberu morální aspekty, vliv na adolescentní mládež, návykovost, brutálnost a vůbec všechny ty opravdu podstatný věci). Červi jsou... Jo!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Watch_Dogs: Jak se stát hackerem

Jedno vanilkové, prosím. Aneb pohled do historie World of WarCraft.

Jak jsem dostal přístup do bety WoW: Warlords of Draenor...

Recenze konzole Xbox One S

Deník hráče World of Warcraft (1)